Geolog på skolbesök

Besök vid Svandammsskolan klass 4C, Nynäshamn

Det var en av sommarens första varma dagar i slutet av maj som jag besökte klassen. På grund av omständigheterna kring Coronaviruset blev besöket förlagt till ett uteklassrum.

Först berättade klassen vad deras vinnande bild föreställde och hur urgröpningen på sidan av bergknallen kunde uppstå. Enligt Kaisa S, som hade tagit bilden, var det vågorna som hade urholkat bergssidan. Hällen låg ca 10 meter över vattenbrynet. Då kunde vi räkna ut att hällen låg i vattenbrynet för ca 2 000 år sedan eftersom området har en landhöjning efter istiden på ungefär 0,5 meter per 100 år. Jag berättade om jordklotet och hur tjock jordskorpan är (som skalet på ett äpple) och varför vi vet att det är varmt och smält berg under jordskorpan (vulkaner!). Sedan pratade vi om rymden, jorden och livets uppkomst.

Slutligen blev det undersökning av stenar av alla de slag. Klassen hade släpat ut massor av stenar som undersöktes. Eftersom Nynäshamn ligger nära Gotland hade flera tagit med sig korallfossiler från den ön. Efter en diskussion kunde eleverna bestämma tre bergarter: granit, gnejs och diabas. Efter lunch blev det stenknackning i naturen och ett intensivt dängande i berget. Alla i klassen lyckades få ut en intressant stenflisa, många hittade rosa granater i berget vilket var en stor lycka.