Geolog på skolbesök

Geologbesök i Svandammsskolan 2023

Svandammsskolan klass 5B i Nynäshamn vann fototävlingen som Geologins Dag årligen anordnar. Förutom att dom fått ett bra bidrag till klasskassan (10 000 kr) fick dom också besök av en ”riktig geolog” den 28 mars i år. Meningen var att solen skulle skina och att vi skulle studera geologi både ute och inne. Men snön yrde och det blåste ordentligt från havet. Men ingenting kunde hindra oss.

Vi inledde med att prata om jordens uppkomst och hur vi vet att det är varmt i jordens inre. Vi kunde också konstatera att utvecklingen går bara fortare och fortare. För 4 miljarder år sedan bildades jorden. Människan tog sina första steg på 2 ben för 2 miljoner år sedan. Men det var inte länge sedan vi fick våra egna mobiltelefoner som nu är självklart för alla. Vi pratade också om vart vi är på väg. Dom flesta såg positivt på framtiden och trodde att jorden skulle klara av miljöomställningen. Men klassen var inte helt överens…

Efter rasten var det dags för att handgripligen ge oss på stenar. Alla hade med sig stenar, som vi analyserade. Kul att se att flera hade varit på Gotland och hade därför tagit med sig fossil från det gamla korallrevet som Gotland består av. En del hade med sig stenar från andra delar av jorden.

Efter lunch var det dags att gå ut i ovädret och knacka sten. Alla fick låna min geologhammare och dänga i berget för att få ut en stenbit. Sen undersökte vi noggrant biten och kunde konstatera att flera av mineralen vi pratat om tidigare i klassrummet fanns där.
Jag tror att alla var nöjda av en dag i geologins tecken. Nästan alla lovade att bli geologer för att man kan vara ute i naturen.

// Curt Wichmann, geolog